Aansprakelijkheidsverzekering voor Automobilisten; de WAM-verzekering:
In het geval een automobilist een letselschade veroorzaakt bij een ander, dan dekt de WAM (Wet aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) verzekering in beginsel deze schade. Deze verzekering geldt ook voor letselschade die wordt toegebracht aan de inzittende van de auto. Ook indien dat de partner, kinderen of andere familieleden betreft van de bestuurder. De verzekering keert niet uit ter zake van de letselschade die bij de bestuurder zelf ontstaat.
Behalve een aansprakelijkheidsverzekering wordt er vaak ook nog een auto-inzittendenverzekering gesloten. Deze inzittendenverzekering is er in twee soorten namelijk de ongevallen-inzittendenverzekering (OIV) en de schadeverzekering inzittenden (SVI)
.
De schadeverzekering inzittenden (SVI):
Het woord zegt het al zelf. Het is een schadeverzekering die de werkelijke schade vergoed. De vaststelling van de schade gebeurd op dezelfde wijze als in geval van een (gewone) aansprakelijkheidsverzekering. Daar waar echter bij een aansprakelijkheidsverzekering er sprake dient te zijn van schuld van enige partij keert de schadeverzekering inzittende de SVI uit zonder acht te slaan op een schuldvraag.
Dus ook als het ongeval is ontstaan door een toedoen van de bestuurder zelf c.q. een eenzijdig ongeval is, kan de bestuurder op basis van de schadeverzekering inzittenden (SVI) zijn schade vergoed krijgen. De schadeverzekering inzittenden is volgens mij als letselschadeadvocaat derhalve een verzekering waar je niet zonder kunt, juist vanwege het feit dat deze verzekering daadwerkelijk schade vergoedt en niet een som geld uitkeert naar mate van invaliditeit