maart 24, 2015 Geen categorie Geen reacties

Psychische stoornis

 

Ongeveer één op de vijf personen die het slachtoffer is van een ernstig ongeval of mishandeling, ontwikkelt een psychische stoornis.

Dat blijkt uit onderzoek van Joanne Mouthaan, die woensdag promoveert bij het AMC in Amsterdam.

Dat kunnen volgens het onderzoek angst- en depressieve stoornissen zijn of een vorm van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Volgens Mouthaan moeten ziekenhuizen meer aandacht vestigen op de geestelijke nasleep van personen die bijvoorbeeld het slachtoffer zijn van een zwaar auto-ongeluk.

“Op de spoedeisende hulp registreren artsen het lichamelijk letsel. Op dat moment zou er al gedacht moeten worden aan de geestelijke gesteldheid van patiënten”, oppert Mouthaan.

Mensen met PTSS kunnen niet loskomen van een bepaalde herinnering, dit levert angst en stress op. Ook kunnen zij last hebben van flashbacks en slapeloosheid.
Eerdere nazorg

Mouthaan: “Met de technologische mogelijkheden die we nu hebben, moet het mogelijk zijn om meer gegevens van slachtoffers te verzamelen, zodat nazorg eerder kan worden georganiseerd. Het zou mooi zijn als hier een landelijk systeem voor wordt bedacht.”

Uit het onderzoek bleek ook dat vooral slachtoffers met psychische schade baat hebben bij voorlichting via een internetprogramma, dat ze thuis of in het ziekenhuis zelf konden uitvoeren. “Vier op de vijf slachtoffers met psychische klachten herstellen zelf. Wie niet herstelt, kan opgespoord en verder behandeld worden”, aldus Mouthaan.

Lees meer

Bron: ANP

Written by Eijdems