Stap 3. De letselschadebehandelaar van de wederpartij / verzekeringsmaatschappij neemt contact op.

 

Eerste telefoontje:

U heeft zelf een letselschade bij de verzekeringsmaatschappij van de wederpartij gemeld. De schaderegelaar of letselschadebehandelaar van de verzekeringsmaatschappij neemt contact met u op om te informeren hoe het met u gaat. U denkt natuurlijk dat het een beleefd telefoontje is wat gepleegd wordt omdat de verzekeraar met u begaan is.
Nee, dat is niet het geval.
Het is een functioneel telefoongesprek. De verzekeraar probeert op deze wijze te ontdekken welke schade u heeft. Zij moeten namelijk beoordelen welk bedrag aan schade zij dienen te reserveren. De toekomstige schade en verplichtingen in beeld brengen en daarvoor gelden reserveren is een verplichting voor alle verzekeringsmaatschappijen.

Gesprekken:

Er zijn tijdens de schadebehandeling diverse gesprekken die gepland worden met een wederpartij. Het betreft hierbij gesprekken die betrekking hebben op de inventarisatie van schade, de inventarisatie van medische gegevens en het verkrijgen van medische adviezen. Die laatste zijn van belang om een objectief beeld te krijgen van de medische situatie waarin u verkeert waarbij men weer opnieuw een “prijskaartje” kan hangen aan het letsel.

Gesprek aan huis:

Behalve dat er telefoongesprekken met u plaatsvinden zal men ook contact met u opnemen om een afspraak bij u aan huis te plannen.

  • Vaak vindt dit in het begin plaats (ter inventarisatie);
  • Vervolgens vindt dit nog een of meerdere keren tussendoor plaats (ter onderhoud). Hierbij wordt tevens besproken hoe de verdere letselschadebehandeling zal plaatsvinden. Dienen bijvoorbeeld deskundigen te worden ingeschakeld, arbeidsdeskundigen, experts op financieel gebied of op medisch gebied.
  • Als laatste vindt een gesprek plaats, om de schade te inventariseren en te bespreken hoe de letselschade dient te worden afgewikkeld. Bijvoorbeeld welk bedrag wordt uitgekeerd, dient een voorbehoud voor de toekomst te worden opgenomen (bijvoorbeeld omdat het letsel in de toekomst mogelijkerwijs nieuwe schade kan opleveren), dient een belastinggarantie te worden afgesproken omdat de belastingdienst een deel van de letselschadevergoeding als inkomen kan zien en hier belasting over wil heffen.

Probleem:

Vaak vinden in dit soort gesprekken ook zachte dwang plaats. “Is het medisch causaal verband (kan het letsel wel het gevolg zijn van het ongeval?) wel aantoonbaar?” “Zou u dan niet gebaat zijn bij een bedrag ineens? Dan bent u ook van het gedoe af.” en meerdere van deze trucks. Let wel, als u een vaststellingsovereenkomst afsluit met de wederpartij dan kunt u daar feitelijk niet of nauwelijks meer vanaf komen. U bent aan de vaststellingsovereenkomst gebonden, ook als op een later tijdstip blijkt dat het causale verband aantoonbaar is, dat u hogere schade heeft of wellicht in de toekomst schade zult krijgen.
Die kunt u dan in beginsel niet meer claimen.

Eigen letselschadespecialist / letselschade advocaat:

De verzekeringsmaatschappij stuurt een specialist op u af. Waarom neemt u dan zelf geen specialist zoals een letselschade advocaat in de hand die weerwoord kan geven tegen de letselschadespecialist van de verzekeringsmaatschappij? Dit geldt te meer nu die in vele gevallen (als de aansprakelijkheid erkend is) kosteloos voor u is (zie voor de kosten Lees meer…………).  Bel ons voor deskundige hulp door een letselschade advocaat, daarom op telefoonnummer: 0478 – 52 10 70. Ons kantoor is gevestigd te Venray, vlak bij Venlo, Horst, Deurne en Boxmeer op de grens tussen Limburg en Brabant.

Voor de volgende stap in de letselschadebehandeling, klik hier